W skrócie
Po chrzan warto sięgać nie tylko w okresie wielkanocnym. To warzywo o fenomenalnych właściwościach zdrowotnych, z którego można przygotować wiele pysznych dań i sosów. Doskonale poprawia krążenie i rozgrzewa, więc przydaje się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jedną z propozycji jest pyszna i aromatyczna zupa chrzanowa, która rozgrzeje największego zmarźlaka.
Zupa chrzanowa na boczku - pomysł na rozgrzewający obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki
- 4 łyżki startego chrzanu lub 6 łyżek chrzanu ze słoika,
- śmietanka 30%,
- boczek wędzony,
- pęczek włoszczyzny,
- cebula,
- 3 ziemniaki,
- majeranek,
- liść laurowy,
- sól i pieprz,
- olej,
- 4 jajka.
Polecam także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Sycąca i aromatyczna
Jak przygotować rozgrzewającą zupę chrzanową na boczku?
- Najpierw pokroiłam boczek w kostkę i podsmażyłam go na złoto w garnku z grubym dnem.
- Wyjęłam boczek i odłożyłam na talerz.
- Umyłam włoszczyznę i przekroiłam warzywa na części. Cebulę przekroiłam na pół.
- Podsmażyłam warzywa z przyprawami na tym samym oleju, co boczek, a gdy się zarumieniły, zalałam 500 ml wody i gotowałam przez 40 minut pod przykryciem.
- Osobno ugotowałam ziemniaki, po czym dodałam je do warzyw, wyjęłam liść laurowy, a resztę zblendowałam na gładki krem.
- Zupę doprawiłam solą i pieprzem, podałam z ugotowanymi na twardo jajkami i zrumienionym boczkiem.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?