MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Cracovia próbowała, ale nic z tego nie wyszło w meczu z Radomiakiem

Cracovia próbowała, ale nic z tego nie wyszło w meczu z Radomiakiem

Górnik Łęczna słabszy w sparingu od drużyny z Izraela

NOWE
Górnik Łęczna słabszy w sparingu od drużyny z Izraela

Polecamy

Czym jest Positive Nutrition? Takie powinno być podejście do leczenia otyłości

Czym jest Positive Nutrition? Takie powinno być podejście do leczenia otyłości

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Jedz i chudnij. Poprawisz swój metabolizm i spalisz tłuszcz

HIT DNIA
Jedz i chudnij. Poprawisz swój metabolizm i spalisz tłuszcz